Quantcast
Channel: Kriminaldrama – TV-koll
Viewing all 55 articles
Browse latest View live

”Follow the money”– därför säger det inte klick

$
0
0

TV-KRÖNIKA. Föregångarna gör att förväntningarna på danska ”Follow the money” är skyhöga.
Därför blir det inte kärlek vid första ögonkastet.

”Mordkommissionen”, ”Dicte”, ”Brottet”, ”Bron”, ”Den som dräper”, ”Förbrytelsen”…
Listan är lång med danska tv-produktioner (ibland i samarbete med svenska) som satt standarden för den skandinaviska kriminalserien. Och på senare tid har även norrmännen utmanat sitt grannland med lysande produktioner som ”Kampen om tungvattnet” och ”Ockupationen”, som båda höll hög kvalitet när det gäller manus och skådespelarinsatser.
I går visades det andra avsnittet av den nya danska tv-serien ”Follow the Money” på SVT1, som har samma manusförfattare som ”Borgen”. Det gör givetvis att förväntningarna är skyhöga.

En kropp spolas i land. När kriminalpolisen Mads Justesen (Thomas Bo Larsen) får reda på att den tillhör en ukrainsk gästarbetare på en närliggande vindkraftpark, leder hans utredning honom mot Energreen, en av Danmarks mest framgångsrika energiföretag. Jag ska inte berätta för mycket med fyndet är bara startskottet på intriger som korruption och insiderhandel. I huvudrollerna ser vi bland andra Nikolaj Lie Kaas, som passar perfekt som den sluge tillike charmige Energreen-VD:n Alexander ”Sander” Sødergrens samt Natalie Madueño som spelar Alexanders ambitiöse nytillträdda chefsjurist. Vi får också lära känna biltjuven Nicky, som har lagt det kriminella livet bakom sig men som lockas tillbaka av hans nya kollega Bimse.

Nikolaj Lie Kaas spelar Energreen-VD:n Alexander ”Sander” Sødergrens.
Nikolaj Lie Kaas spelar Energreen-VD:n Alexander ”Sander” Sødergrens.

 

 

Natalie Madueño som spelar Alexanders ambitiöse nytillträdda chefsjurist Claudia.
Natalie Madueño som spelar Alexanders ambitiöse nytillträdda chefsjurist Claudia.

 

Så lever DR:s flaggskepp 2016 upp till förväntningarna?
Föregångarna har skämt bort oss med en story som omedelbart griper tag. Och det blir lite av seriens förbannelse, ”Follow the money” kräver mer tålamod.
Men det gör inte det danska monopolet på kriminalgenren är hotad. Danskarna har en unik förmåga att skriva framför allt verklighetstrogna storys. Lite råare, lite grötigare, lite skitigare än vad vi själva mästrar. Sedan har ju danskarna något som varken Sverige eller Norge har; bröderna Mads och Lars Mikkelsen.
I ”Follow the money” får vi klara oss utan Lars och Mads, och att det inte säger klick vid första ögonkastet. Men, det betyder ju inte att det kan utvecklas till en varaktig relation till slut ändå.

JA!
På Netflix finns alla ”Downton Abbey”-säsonger. Så har ni lika dåligt minne som jag så har du sex nya säsonger som förgyller sin höst.

NEJ!
OS: RIO 2016. Jag har inte tittat något hittills och kommer inte göra det heller.

Inlägget ”Follow the money” – därför säger det inte klick dök först upp på Nöjesbladets TV-koll.


Fram för fler grå pantrar i rutan!

$
0
0
Tom Courtenay och Gemma Jones i "Saknad, aldrig glömd".
Tom Courtenay och Gemma Jones i ”Saknad, aldrig glömd”.

 

Det som har varit bäst med den brittiska kriminalaren ”Saknad, aldrig glömd” har varit snittåldern på de misstänka.
Det är alldeles för få grå pantrar i rutan.

 
Få serier har gjort mig så besviken på senare år som ”Grace and Frankie”. Netflix dramakomedi med Jane Fonda och Lily Tomlin som 70-plussare vars makar – spelade av Martin Sheen och Sam Waterston – plötsligt lämnar dem för varandra, efter att ha haft en hemlig affär i över 20 år.

Den är, tyvärr, inte speciellt pigg. Och det är inte för att skådespelarna är gamla, utan för att manuset är mossigt.
Usel är den absolut inte, men jag hade hoppats på mer av ett projekt som äntligen skulle sätta äldre människor och deras liv i fokus.

Nog för att det skrivs bra tv-roller även för skådespelare som har passerat pensionsåldern, men det är inte så ofta nyckelroller, och det är sällan de grånade veteranerna är i majoritet i en ensemble.
Och det är synd. För riktigt erfarna skådespelare är, såklart, en fröjd att skåda, och rollfigurer som är till åren kan göras precis hur intressanta som helst eftersom de har hela liv i bagaget. Varenda rynka kan bära på en historia.

En serie som har tagit bra till vara på potentialen i en mogen cast är brittiska ”Saknad, aldrig glömd” i SVT, om utredningen av ett 40 år gammalt mordfall.
Det är inte på något vis det perfekta kriminaldramat, men det har stuckit ut från mängden och varit obehagligt på ett annorlunda sätt tack vare det faktum att raden av misstänkta har bestått av tre farbröder och en tant – alla någonstans mellan 60 och 80 – spelade av Bernard Hill, Tom Courtenay, Trevor Eve och Ruth Sheen.

Initialt såg de ut som rekorderliga seniormedborgare, men snart fattade man att de alla var riktiga typer som hade begravt mörka hemligheter för flera decennier sedan.
Dock inte tillräckligt djupt ner för att hindra dem från att kräla upp till ytan igen, naturligtvis…

En till säsong är på gång, och jag hoppas på hög medelålder även nästa vända.

 

 

På lördag tittar jag på SVT:s ”En kväll i New York”.

 
Jippi!
Eleganta spiondramat ”The night manager” håller hög klass. Se det du missat på TV4 Play.

Zzzz…
Säsongspremiär för ”Fångarna på fortet” i TV4 och ”Doobidoo” i SVT. På fredagsunderhållningsfronten intet nytt.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Fram för fler grå pantrar i rutan! dök först upp på Nöjesbladets TV-koll.

Pigg norsk advokatserie efter amerikansk mall

$
0
0

Aber_Bergen__red

 

 

En advokatserie om ett separerat, gnabbande par som driver en byrå ihop i Bergen?
”Advokatbyrå Aber Bergen” är bättre än du kanske tror. Och ännu ett bevis på att norska tv-makare är på hugget.

 
Att danskarna gör knäckande bra tv-drama är sedan gammalt, och vi svenskar tycker oss väl börja komma ikapp. Men sant är ju också att även norrmännen har gjort rejäla framryckningar de senaste åren.
”Frikänd” och ”Dag”, som båda har sänts i SVT (med svenskar i viktiga roller), är mina personliga favoriter.

Och nu kommer norska TV3:s advokatdrama ”Aber Bergen”, som kommer från en av bröderna bakom ”Mammon” och är, om kanske inte riktigt allt det vill vara så definitivt en angenäm överraskning.

 

Serien, som sänds i Sverige i TV3 och på Viaplay, under titeln ”Advokatbyrå Aber Bergen”, utspelar sig i Bergen, där de separerade makarna Erik Aber (Odd-Magnus Williamson) och Elea Bergen (Ellen Dorrit Petersen) driver en byrå tillsammans.

De är båda särdeles vassa försvarsadvokater, men samtidigt varandras motsatser – han gåpåig, tatuerad och ganska störig, hon kylig, elegant och född med pengar – och det är den ständigt pågående, rätt underhållande verbala pingpongmatchen dem emellan som fungerar som seriens ryggrad. Samtidigt som ”veckans fall” förstås ska vinnas, och längre, övergripande storybågar får veckla ut sig.

 
Medan själva introt signalerar ännu ett stycke Nordic noir, känns det mesta annat snarare inspirerat av amerikanska serier. Allt funkar inte (Ellen Dorrit Petersens påträngande av och på med glasögonen-gest à la ”CSI: Miamis” Horatio Caine känns till exempel som en av de mindre lyckade, eventuellt helt omedvetna, amerikanska importerna) – men tillräckligt mycket landar som det ska och känns piggt för att man ska vilja se mer.

 

I dag är det givna valet Netflix tredje och senaste Marvel-skapelse ”Luke Cage”, om en superstark, skottsäker svart man i Harlem. Jag har sett de fem första avsnitten och är djupt imponerad, av stil, skådespeleri och inte minst social mening.

 

 

 

Ja!
Om du missade Mats Ågrens dokumentär ”Miranda – en politiker blir till”, om en ung och engagerad sverigedemokrat i Sölvesborg, så in och fynda på SVT Play.

 

 

Nja…
”Lethal weapon” (TV6). Det var bättre förr.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Pigg norsk advokatserie efter amerikansk mall dök först upp på Nöjesbladets TV-koll.

Recension: SVT håller världsklass med ”Midnattssol”

$
0
0

midnattssol-1920-jpg

 

Rate

Midnattssol

 

SVT1

 
Del 1-6

 

Svensk-fransk kriminalthriller från 2016 av Björn Stein och Måns Mårlind, med bl a Gustaf Hammarsten, Leïla Bekhti, Peter Stormare, Richard Ulfsäter och Jessica Grabowsky.

 

Premiär 23 oktober

 

 

Oj.
Först kommer en skoningslös, bestialisk öppningsscen som är den bästa jag någonsin har sett i en svensk serie. Sedan börjar en intrikat kriminalhistoria som har allt att veckla ut sig, mot bakgrund av de majestätiska norrländska vidderna.
”Midnattssol”, mina vänner, är världsklass.

Björn Stein och Måns Mårlind, som var med och skapade ”Bron”, ligger bakom det här förnämliga svensk-franska thrillersamarbetet, som förtjänar att bli minst lika älskat och hyllat som det beryktade svensk-danska. Personligen blir jag ännu mer betagen av det här.

 
Skådeplatsen är Kiruna och vildmarken som omger staden.
När det illa tilltygade liket efter en fransk medborgare hittas fastsurrat på ett helikopterblad skickas Kahina Zadi (Leïla Bekhti) – en fransk polis av algeriskt-berbiskt ursprung – till Kiruna för att utreda fallet tillsammans med chefsåklagare Burlin (Peter Stormare).
Fler kroppar läggs på hög under den ständigt skinande midnattssolen, och på grund av omständigheter jag inte bör gå in på här, får Anders Harnesk (Gustaf Hammarsten) – en frånskild curlingpappa av samisk börd – snart ta över Burlins uppdrag, och jobba tillsammans med Kahina för att stoppa mördaren/mördarna. Som verkar planera ett svindlande antal mord.
Mord vars ritualistiska tillvägagångssätt pekar mot det samiska samhället – vilket river upp hat och konflikter, och gör sår som gapar öppna sedan gammalt ännu större och varigare.
”Det stora lidandet”, som en nåjd kallar det, rullar in över gruvsamhället.

 

”Midnattssol” är en berättelse om fördomar, kulturkrockar, ursprung och identitet. Om rädslan för det främmande och om djupa ärr i både samhällen och människor. Den ligger ruskigt rätt i tiden i dagens Europa, skådespeleriet är suveränt, spänningen tät och naturen vild och vacker, och det finns en uppsjö av engagerande, flerdimensionella rollfigurer som bär på tungt bagage man vill se innehållet i.

Lyhörda norrlänningar kan möjligtvis ha åsikter om vissa dialekter, och visst är det synd att Stormare, som är helt magisk här, har tämligen lite scentid. Men i övrigt är det svårt att hitta en enda svaghet i ”Midnattssol”.
Och som exportvara borde serien vara given, då de fantastiska miljöerna känns exotiska till och med sedda genom svenska ögon.

Blir inte det här en dundersuccé för SVT är det läge för att börja äta upp hattar.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Recension: SVT håller världsklass med ”Midnattssol” dök först upp på Nöjesbladets TV-koll.

SVT är sist på bollen – men bäst i klassen

$
0
0

ojsimpson

De är sist på bollen.
Men vad spelar det för roll?
SVT gör true crime bättre än alla andra.

Nej, det är inte läge att stoppa pressarna. Inget av det här är särskilt nytt. Men det finns bra tv och så finns det BRA tv. SVT har varit smarta och goda nog att lägga en hel bunt program ur den sistnämnda kategorin på SVT Play i detta nu. Jag talar givetvis om satsningen på true crime som SVT Play-tablån just strösslats med. Visst går det att argumentera att Sveriges Television är sist på bollen. Att man hoppar på tåget när övriga passagerare redan börjat liva av. Men det spelar ingen roll. Att vara bäst kommer alltid vara viktigare än att vara först. Och när det kommer till just true crime är SVT Play bäst i klassen – alla kategorier.
Under samma flik har man lagt ett knippe förstklassiga program som var för sig vore värda en egen hyllningskrönika. Man älskar ju att bli bortskämd. Och SVT kastar lyxgåvor över oss som vore vi alla svårt curlade sladdbarn. Jag älskar det.
”The staircase” är två säsonger högoktanig spänning. Brittiska ”Mordutredningen” är ett tredelat verkligehetsdrama väl värt +++++. Men bäst av allt är nog ”O.J Simpson: Made in America”. De fem episoderna tillhör det bästa jag sett på tv på åratal – alla kategorier. Hur man med hög budget, smart manus och starka arkivbilder lyckas sätta tragedin om O.J Simpson (som hade typ samma status inom sin sport som Zlatan har i fotbollen i dag) i en historisk, kulturell och raspolitisk kontext. Det är rasande smart tv, gripande från första bildruta. Missa inte för allt i världen.

På tal om lyx-tv: CMore storsatsar med ”The young pope”. Har bara knipit ett avsnitt ännu, men det jag sett är så bra att ögonen tåras. Jude Law är fullständigt lysande i rollen som den nya, unga, arroganta och narcissistiska påven Lenny Belardo. Visuellt fulländat och med ett electrosoundtrack värd sin vikt i guld har ”The young pope” mycket som skvallrar om att detta är en modern klassiker. Jag ser gärna mer.

Torsdag kväll får jag mig ett gott skratt då jag ser storkalkonen ”Svartsjön” (TV3).

Inlägget SVT är sist på bollen – men bäst i klassen dök först upp på Nöjesbladets TV-koll.

Synd om ”dialekt-gate” blir SVT-succén ”Midnattssols” fall

$
0
0
Foto: SVT
Foto: SVT

Blir dialekt-gate ”Midnattssols” fall?

Det är synd när fokus borde ligga på annat.

Sofia Jannok som nåid. Foto: SVT
Sofia Jannok som nåid. Foto: SVT

På ett plan förstår jag irritationen. Inte många tv-serier utspelar sig Lappland, och när de väl skildras spelas huvudrollerna av en stockholmare och en hälsinge. Rikssvenskan blir en symbolisk kolonisatör. Dessutom kan en dialekt som låter orealistisk förstöra illusionen av verklighet dramat försöker bygga upp.

Samtidigt har jag svårt att bli upprörd. ”Midnattssol” är ju inte dokumentär, utan en dramaserie med främsta uppgift att berätta en engagerande historia. Jag kunde till och med köpa Kenneth Branagh som engelskspråkig Wallander.

Faktum är också att människor pratar olika. Själv är jag född och uppvuxen i Gävle, utan att ha minsta antydning till lokal dialekt. Jag hade definitivt inte fått spela gävlebo enligt den dialekt-stränga logiken.

Efter två avsnitt av ”Midnattssol” är jag fortfarande nyfiken och fascinerad. Känslan är att berättelsen kan spåra ur i vilken stund som helst för att anslaget är så stort (hur kombinerar man på ett rimligt sätt gruvdrift, samekultur, kväner och fransk politik?). Men så länge det är spännande och oförutsägbart, med bra skådespelare (regissörerna gillar verkligen att filma närbilder av Leïla Bekhtis uttrycksfulla ansikte) och livfull miljö kommer jag att fortsätta följa serien.

På tal om bra skådespelare har tredje säsongen av ”The fall” lagts ut på Netflix i

krister Henriksson i ”The fall”.
Krister Henriksson i ”The fall”.

helgen. Där spelar amerikanska Gillian Anderson en engelsk polis som utreder en seriemördare i Nordirland. Krister Henriksson gör ett bra inhopp som rättspsykiatriker i en serie som i övrigt tappat lite i fart.

Jakten på förövaren har ersatts av ett sorgesamt efterspel, där anhörigas ångest, det rättsliga arbetet och psykologiska orsaker bakom brottet undersöks. Vidrigt och poetiskt.

På måndagen ser jag nya avsnitt av ”The walking dead” (Kanal 9) och ”Westworld” (HBO Nordic).

Ha!

”The young pope” (Cmore). Råa intriger i Vatikanen med en briljant Jude Law som maktfullkomlig påve.

Gah!

Det är oklart om ”The fall” och polisen Stella Gibson (Anderson) kommer tillbaka. Saknar henne redan.

Glöm inte att gilla Tv-koll på Facebook

Inlägget Synd om ”dialekt-gate” blir SVT-succén ”Midnattssols” fall dök först upp på Nöjesbladets TV-koll.

”Line of duty”är snutserien som blåser dig av stolen

$
0
0

landscape-1458668894-10401753-low-res-line-of-duty

 

Utdragna förhörsscener, mycket prat om ballistik och långa haranger av obegripliga snuttermer.
”Line of duty” är kanske inte den sexigaste polisserien vid en första anblick – men definitivt en av de allra bästa.

 
Jag har för mig att jag inte riktigt hade vett att uppskatta den första säsongen av BBC:s ”Line of duty” – en serie skapad av Jed Mercurio, om poliser vid antikorruptionsenheten AC-12, som utreder när andra polisers agerande verkar misstänkt.

Sedan kom den andra säsongen och blåste mig av stolen, vilket fick mig att återvända till, och omvärdera, den första.

Nu visar SVT den tredje, och den här gången handlar det om varför ledaren för en tungt beväpnad insatsstyrka (fenomenalt osympatiskt spelad av Daniel Mays) sköt ihjäl en obeväpnad brottsling, och sedan tvingade sina kollegor att vara med och ljuga om hur det hela gick till.

En snårig historia börjar vecklas ut, och stämningen är, precis som i förra säsongen, hela tiden så mycket tätt obehag och krypande hotfullhet att ”Line of duty” blir läskigare än det mesta annat i genren.
Delvis såklart, för att det är poliser – de man ska kunna lita på – som är skurkarna. Men främst för att det är så ruggigt smart och halt och välgjort.

Varje säsong följer vad som ser ut som ett eget spår, men här kopplas snart också tillbaka till figurer från förr (som förra säsongens stora stygging Lindsay Denton, som spelas alldeles utomordentligt av Keeley Hawes), så för att verkligen uppskatta storheten med ”Line of duty” bör du ha grundat med de två första omgångarna.
Den som behöver dem hittar dem på Netflix.

 

Vad gäller fars dag, kan man konstatera att tv:s kanske just nu sämsta levande pappa (eftersom ”Game of thrones” har tagit kål på både Tywin Lannister och Stannis Baratheon) är tillbaka för att bete sig illa igen.
Jag tänker på Dominic Wests Noah Solloway i ”The affair”, vars tredje säsong har smugits igång på HBO Nordic den här helgen.
Ett större praktarsle får man leta efter.

 
På måndag ser jag såklart på den hett efterlängtade säsongspremiären av ”Historieätarna” i SVT1.

 

 

 

Drama
”Midnattssol”. Heja SVT!

 

Doku
Om du inte redan sett – gå in på Dplay och kolla ”I Trumpland med Filip och Fredrik”.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget ”Line of duty” är snutserien som blåser dig av stolen dök först upp på Nöjesbladets TV-koll.

Olustig frikyrkomiljö och en suverän Johan Widerberg sätter krydda på Colin Nutleys ”Saknad”

$
0
0

ccvtpn57h2gregzfcp8e

 

Rate

Saknad

 

C More

 

Del 1-2
Svenskt kriminaldrama av Colin Nutley från 2017, med bl a Helena Bergström, Molly Nutley, Johan Widerberg, Samuel Fröler och Julia Dufvenius.

 

Premiär den 1 januari

 
När Colin Nutley ger sig in på tv-arenan och regisserar ett kriminaldrama är det, givetvis, en familjeaffär, där hustrun Helena Bergström spelar huvudrollen och dottern Molly Nutley spelar hennes rollfigurs dotter.

 
Det börjar med att poliskommissarie Maja Silver (Bergström), som är verksam i Stockholm, återvänder till Bogesund – den småstad i det svenska bibelbältet som hon en gång lämnade, av anledningar vi lär få klara för oss längre fram.
Hon har åkt dit för att försöka återförenas med dottern hon lämnade kvar (Nutley), men blir snart, som poliser tenderar att bli i sådana här serier, indragen i ett mordfall – som snart utökas med ytterligare ett försvinnande.

I båda fallen handlar det om djupt religiösa, nyfrälsta flickor, så Maja och hennes nygamla kollegor på orten börjar nysta i frikyrkoförsamlingen Kristi Sal.

”Saknad”, vars manus är skrivet av Peter Lindblom, dras med ett lite ansträngt anslag och en dialog som inte alltid känns helt naturlig. Speciellt när konflikten mellan proffsiga storstads-Maja och småstadskomplexiga gamla arbetsbekantskaper ska tydliggöras.

Men den olustiga frikyrkomiljön blir en pikant krydda på det välkända upplägget med hur en liten ort påverkas av plötsliga våldsdåd, och som den obehagliga pastor Stein, som styr sin församling med järnhand, stjäl Johan Widerberg varenda scen han är med i. Precis som han gjorde som ”Minken” i SVT-serien ”Springfloden”.
Även Samuel Fröler är stark i rollen som en pappa med hemligheter, och alltid kompetenta Bergström har ett fint samspel med Nutley som mor och dotter med en trasig relation. (Kanske för att de ÄR mor och dotter, men ändå.)

Plus också för fin, stämningssättande musik av Daniel Norgren.

 
Ingen sensation, men tillräckligt spännande och ett fullt respektabelt kriminalhantverk.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Olustig frikyrkomiljö och en suverän Johan Widerberg sätter krydda på Colin Nutleys ”Saknad” dök först upp på Nöjesbladets TV-koll.


Första bilderna från inspelningen av Modus andra säsong

$
0
0
https-d1fc69ngj1uuz1-cloudfront-net-587731d4b9a9f66674001a2b-henrik-norl__n-and-melinda-kinnaman-_2_-jpg1
Foto: TV4/CMore

”Modus” blev definitivt en rivstart för TV4:s satsning på egenproducerat drama. Första säsongen blev en tittar- och kritikersuccé och nu visas den bl a på BBC Four (som älskar att plocka upp skandinavisk krim).

Andra säsongen av serien som bygger på Anne Holts romaner spelas in nu i Stockholmsområdet, skriver TV4. Den kommer pågå under hela våren och sänds först i CMore med start i höst.

För manus står Mai Brostrøm och Peter Thorsboe och för regin Lisa Siwe och Håkan Lindhé.

Obs! Läs inte vidare om du inte vill bli spoilad på handlingen i första säsongen…

När vi lämnade profilern Inger Johanne (Melinda Kinnaman) och polisen Ingvar (Henrik Norlén) hade de återförenats efter den dramatiska mördarjakten. I nya säsongen har deras relation utvecklats – de ska nämligen föräldrar (en twist som manusförfattarna tvingades lägga till när Kinnaman blev gravid på riktigt).

– Planen var från början att Inger Johanne och Ingvar flyttat ihop sedan säsong ett och under andra säsongen skulle de få reda på att de väntade barn. Men sen ändrade Melinda den planen genom att bli gravid på riktigt så då fick vi anpassa innehållet –vilket visade sig vara innehållsmässigt ännu mer spännande! Vi kommer dem båda närmre i den här säsongen dels för att de blivit ett par som väntar barn och dels för att Inger Johanne under säsong 2 kommer behöva konfronteras med en del mörka hemligheter från sitt förflutna, säger Sandra Harms, producent för Modus på Miso Film till TV4.

Glöm inte att gilla Tv-koll på Facebook också


https-d1fc69ngj1uuz1-cloudfront-net-587731d4b9a9f66674001a29-henrik-norl__n-and-melinda-kinnaman-jpg1 https-d1fc69ngj1uuz1-cloudfront-net-587731d4b9a9f66674001a2c-henrik-norl__n-and-melinda-along-with-team-jpg1

Inlägget Första bilderna från inspelningen av Modus andra säsong dök först upp på Nöjesbladets TV-koll.

Missa inte ”Cardinal”– flott, frusen och sinister kriminalnoir

$
0
0

billy-campbell-as-detective-john-cardinal-in-cardinal-cnw-group-ctv

 

Rate

Cardinal

 
C More

 

Del 1-3
Kanadensiskt kriminaldrama från 2017 av Aubrey Nealon, med bl a Billy Campbell, Karine Vanasse och Kristen Thomson.

 

Premiär den 26 januari

 

Kanadensiska ”Cardinal”, efter Giles Blunts ”Fruset offer” (”Forty words for sorrow”) – den första boken i serien om kriminalkommissarien John Cardinal i den karga lilla staden Algonquin Bay i södra Kanada – är flott, sinister och stämningsfull kriminalnoir i fruset klimat, som gjord för deckargalna nordbor.

Billy Campbell spelar Cardinal; en dedikerad och envis snut med en bipolär fru och en tung hemlighet i bagaget, som förstår att en seriemördare härjar i hans småstad när en försvunnen tonårsflickas kropp hittas infrusen i is.
Han paras ihop med nyinflyttade Lise Delorme (Karine Vanasse). Som dock inte bara har i uppgift att försöka hitta seriemördaren innan hans nästa offer stryker med – utan även samtidigt i hemlighet ska utreda Cardinal själv, som misstänks för korruption.

En hel del inslag i ”Cardinal” kommer att kännas bekanta för tunga kriminalbrukare – men det gör inte så mycket när utförandet är så här elegant, med utmärkt skådespeleri, kärv och olycksbådande atmosfär och stilig regi av flerfaldigt brisbelöna kanadensaren Daniel Grou.

 

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Missa inte ”Cardinal” – flott, frusen och sinister kriminalnoir dök först upp på Nöjesbladets TV-koll.

Otippad nyhet: ”Sex and the city”-stjärnan Kim Cattrall till ”Modus”

$
0
0

yhzsoicv35loz9ckvs7c

 

”Sex and the city” möter Nordic noir?
Ja, typ. För C More och TV4 har precis gått ut med den rätt oväntade nyheten att Kim Cattrall gör en av rollerna i säsong två av kriminalserien ”Modus”.

 
Kim Cattrall – som alltså är mest känd som ”Sex and the citys” Samantha Jones – ska spela USA:s president, som kommer till Stockholm för ett statsbesök. Ett besök ”som får oanade och ödesdigra konsekvenser”.

 
– Jag är glad att vara med i Modus andra säsong och ser fram emot att få tillbringa tid i Sverige, ett land jag alltid velat besöka. Som ett fan av den stora svenska regissören Ingmar Bergman ser jag fram emot min tid här, säger Cattrall i pressmeddelandet.

”Modus” andra säsong spelas just nu in i Stockholmsområdet, och tidigare i veckan anlände Cattrall till inspelningen.

– Vi är så stolta och glada att Kim tackat ja till att spela den amerikanska presidenten i Modus, det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse! I säsong två tar serien klivet ut på den internationella arenan och detta i en tid då ingen kan hålla ögonen borta från amerikansk politik och dess konsekvenser långt utanför USAs gränser. Kim är inte bara en helt fantastisk skådespelerska med tung auktoritet utan har också djup kunskap och stort engagemang i amerikansk politik vilket redan tillfört karaktären och historien mycket. Den här säsongen av Modus kommer bli riktigt storslagen! säger Sandra Harms, producent på Miso Film.

 
I pressmeddelandet står vidare att ”Cattrall är en av världens främsta skådespelare”, vilket jag väl kanske tycker är att ta i. Från tårna.
Men kul ska det bli i alla fall, att se henne som president i en svensk serie vars första säsong var ursnygg kriminalnoir enligt den skandinaviska tv-konstens alla regler.

”Modus” andra säsong består av åtta avsnitt, som får premiär i C More till hösten och senare även kommer att visas i TV4.

 

Även den andra säsongen är skriven av de Emmy-belönade danskarna Mai Brostrøm och Peter Thorsboe och för regi står Lisa Siwe och Håkan Lindhé.

Den första säsongen finns att streama på C More.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Otippad nyhet: ”Sex and the city”-stjärnan Kim Cattrall till ”Modus” dök först upp på Nöjesbladets TV-koll.

Välgjord Kiruna-kriminalare efter Åsa Larssons böcker

$
0
0

unnamed

 

Rate

Rebecka Martinsson

 

TV4/C More

 

Del 1-4
Svenskt kriminaldrama från 2017 av Mattias Grosin och Henrik Engström, med bl a Ida Engvoll, Eva Melander, Samuel Fröler och Thomas Oredsson.

 

Premiär den 8 mars

 

Efter höstens dunderstarka SVT-serie ”Midnattssol” kommer nu en ny dos Lapplandsromantisk Kiruna noir.

Fyra av Åsa Larssons deckare om advokaten Rebecka Martinsson (”Det blod som spillts”, ”Svart stig”, ”Till dess din vrede upphör” och ”Till offer åt Molok”) har blivit åtta avsnitt välgjort kriminaldrama, tjusigt regisserat av Fredrik Edfeldt.

Ida Engvoll gör titelrollen som Rebecka Martinsson. En advokat som har försökt lägga sin traumatiska uppväxt bakom sig och bor och jobbar i Stockholm, men nu återvänder till sitt barndomshem utanför Kiruna för att närvara vid en nära väns begravning.
Självklart visar det sig snart att vännens ”olycka” i själva verket var ett mord, och Rebecka bestämmer sig för att stanna kvar och ta reda på sanningen, tillsammans med poliserna Anna-Maria Mella (Eva Melander) och Sven-Erik Stålnacke (Thomas Oredsson).

Efter det blir hon kvar i Kurravaara. Dels för att fler mord i trakten pockar på hennes uppmärksamhet, dels för att, verkar det som, konfrontera och bearbeta sitt förflutna.

 

Engvoll är mycket bra i huvudrollen, men den stora scentjuven här är Melander, vars höggravida inga krusiduller-landsortspolis Mella för tankarna till Frances McDormands ikoniska ”Fargo”-karaktär Marge Gunderson.

Stort plus också för miljöerna, som känns omsorgsfullt utvalda (och det säger jag inte bara för att jag precis upptäckte att min mormors gård i Kaalasjärvi är skådeplats för avgörande händelser i den första mordgåtan…), och för fin känsla för karg stämning och glesbygdsmentalitet.

Avsnitt tre och fyra är något svagare än de första två – men ”Rebecka Martinsson” är bra. Bara en gnutta finish från riktigt bra, faktiskt.

 

 

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Välgjord Kiruna-kriminalare efter Åsa Larssons böcker dök först upp på Nöjesbladets TV-koll.

Så bra är ”Skam”-stjärnans nya serie ”Elven”

$
0
0

org_20170222_07d9d7b4

 

Rate

Elven

 
Viaplay

 
Del 1-2
Norsk kriminalthriller från 2017 av Arne Berggren och Kristine Berg, med bl a Espen Reboli Bjerke, Ingeborg Sundrehagen Raustøl och Thomas Hayes.

 

Premiär i dag

 

 

En liten flicka hittar en avhuggen hand i älven i ett litet samhälle i Troms, i allra nordligaste Norge. Och just som den nyinflyttade före detta storstadspolisen Thomas Lønnhøiden (Espen Reboli Bjerke) börjar sina efterforskningar försvinner flickan. För att snart hittas död.

Det verkar som att hon kom för nära en sanning som låga människor på höga platser inte vill ska dras fram i ljuset. En sanning som Lønnhøiden – som såklart är den sorts typiska Nordic noir-snut som knarkar sitt jobb och biter sig fast i fall tills han hör ben knaka – nu ger sig fan på att ta reda på. Trots att ingen i den lilla tillslutna byn, där man inte frågar eller säger mer än absolut nödvändigt, verkar vilja se honom lyckas. Allra minst befälen på traktens militäranläggning.

 
”Elven” tar skamlöst för sig från den nordiska deckartraditionens populära smörgåsbord – av mörker, misär och kargt tjusig natur – och går sedan och tar om, flera gånger, utan att riktigt få till stånd det sofistikerade skrovmål vi har kommit att förvänta oss av genren. Och den svagaste länken är dialogen, som är av grund och inte mer än funktionell standardmodell utan några extra finesser.
Även rollfigurerna känns ganska opersonliga fortfarande efter två avsnitt. Även om den mördade flickans trasiga mamma Grace – det svarta fåret i en læstadiansk familj – är ett undantag, intensivt spelad av Ánne Mággá Wigelius.

Men konspirationen och hemligheterna som ligger och ruvar precis under ytan i den frusna bygden – och hintar om hot från den ryska björnen, spår från kalla kriget som inte har sopats igen ordentligt och kollektiv skuld – lockar och drar nog för att motivera fortsatt tittning. Precis som de kroppar i plast, styckredskap och lösa kroppsdelar som skymtar förbi…

Att något ohyggligt utspelar sig är klart men vart det hela ska ta vägen är väldigt svårt att förutse.

 
Plus att jag är nyfiken på den karismatiske Thomas Hayes unga mystiska militär. Stjärnan vi känner som William i ”Skam” gör visserligen inte mycket väsen av sig inledningsvis. Men hans introduktionsscen – där han kliver ut ur en buss och ser sig över axeln – känns som en subtil medveten blinkning till alla ”Skam”-fans, och känslan är att han kommer att få en mer framträdande roll i kommande avsnitt.

Han har ju trots allt fungerat som lite av ett dragplåster för serien, så det vore underligt om han inte kommer att utnyttjas mer.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Så bra är ”Skam”-stjärnans nya serie ”Elven” dök först upp på Nöjesbladets TV-koll.

”Frikänd”är tillbaka – såpigare men fortfarande fruktansvärt spännande

$
0
0

SVT-FRIKAND-2016-E00-838f_607x405

 

Rate

Frikänd

 

SVT1

 

Säsong 2, del 1-4

Norskt kriminaldrama från 2016 av Anna Bache-Wiig och Siv Rajendram Eliassen, med bl a Nicolai Cleve Broch, Lena Endre, Ingar Helge Gimle och Anne Marit Jacobsen.

 

Säsongspremiär 26 mars 21.00

 

Man trodde att man hade fått de svar man behövde när det här natursköna norska mordmysteriet i dramatisk fjordmiljö slutade med en smäll, bokstavligt talat, sommaren 2015.
Vi hade en skyldig till det 20 år gamla mord på Karine Hansteen som seriens protagonist Aksel Nilsen (Nicolai Cleve Broch) – offrets mordmisstänkte pojkvän, som dömdes men sedan frikändes, och blev framgångsrik affärsman i Asien – hade återvänt till sin hembygd för att en gång för alla rentvå sitt namn från.

Men nej. Riktigt så enkelt var det inte. För nu kommer säsong två och krånglar till det hela för Aksel.

Den tar vid precis där den första slutade. (Spoilervarning från och med nu för er som inte har sett den.)

 
Karines pappa William Hansteen (Ingar Helge Gimle) – som i slutet av den första säsongen verkade erkänna dråpet på sin egen dotter, och sedan sköt sig – är inte död, utan tas till sjukhus.
Men hans hustru Eva (Lena Endre), som hela tiden har varit övertygad om Aksels skuld, är med på att det var hennes egen make som dödade deras dotter, och Aksel kan pusta ut.

Tills William och Eva gör ett lappkast och Aksels mardröm börjar om från början igen.

 

”Frikänd” har ändrat riktning sedan sist, och tagit av mot Såpastan. Chockerande avslöjanden, fejkade minnesförluster, skelett i familjegarderoberna, missbruk som skenar i väg på rekordtid, mygel, svek och misstankar kastade i alla möjliga riktningar.
Jag är skeptisk.
Tills jag inte är det längre, utan bara måste få veta sanningen om vad som verkligen hände den där natten på 90-talet.

Spänningen är tät, hemligheterna mörka och familjedysfunktionen total. Naturkulisserna är rasande vackra, kläder och innemiljöer andas den allra svalaste, stiligaste skandinaviska designen, och skådespeleriet är mycket starkt på många håll. Lena Endres Eva är hal som en ål, Anne Marit Jacobsen är enastående som Aksels helt trasiga mamma, och Nicolai Cleve Broch gör Aksel till tillräckligt mycket av en lös kanon för att man inte helt ska kunna utesluta att det faktiskt var han som gjorde det.
Håll också ögonen på nytillskottet Amrita Acharia (som du känner igen från ”Game of thrones”) som åklagare.

 
Den här andra säsongen är ojämnare och mer billigt manipulerande – men ”Frikänd” har mig ändå fängslad igen.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget ”Frikänd” är tillbaka – såpigare men fortfarande fruktansvärt spännande dök först upp på Nöjesbladets TV-koll.

Recension: Så bra är sista säsongen av ”Broadchurch”

$
0
0
Olivia Colman som Ellie Miller, David Tennant som Alec Hardy och Julie Hesmondhalgh som Trish.
Olivia Colman som Ellie Miller, David Tennant som Alec Hardy och Julie Hesmondhalgh som Trish Winterman, i säsong tre av ”Broadchurch”.

 

Rate

Broadchurch

 

TV4

 

Säsong 3, del 1-3
Brittiskt kriminaldrama från 2017 av Chris Chibnall, med bl a David Tennant, Olivia Colman, Julie Hesmondhalgh, Jodie Whittaker och Andrew Buchan.

 

Säsongspremiär den 3 maj

 
Den första säsongen av Chris Chibnalls brittiska kriminaldrama ”Broadchurch”, om jakten på 11-årige Danny Latimers mördare i den blåsiga kuststaden Broadchurch, var utsökt ut i fingerspetsarna. En både beroendeframkallande spännande, vacker och djupt berörande skildring av en familjs trauma och avgrundsdjupa förlust, och av chocken, misstankarna, rädslan och den kollektiva sorg som slår klorna i ett litet samhälle efter ett fasansfullt brott.

Efter den i princip perfekta rysaren blev säsong två, som bland annat fokuserade på rättegången mot Dannys mördare, lite av en besvikelse.

Nu sänder TV4 den tredje och avslutande säsongen, som gör en säker och klart sevärd omstart, där den mänskliga kostnaden för brott, och hemligheter och lögner i skenbart trygg alla känner alla-miljö, återigen utforskas med fingertoppskänsla. Även om de nya avsnitten inte riktigt når upp i den första omgångens höga höjder.

 

Den här gången utreder de smågnabbande poliserna Alec Hardy (David Tennant) och Ellie Miller (Olivia Colman) det sexuella övergreppet på Trish Winterman. En medelålders kvinna som blev misshandlad och våldtagen på sin väninnas 50-årskalas. En fest där runt 50 män närvarade, vilket såklart gör Hardys och Millers utredning synnerligen snårig.

Julie Hesmondhalgh som Trish Winterman.
Julie Hesmondhalgh som Trish Winterman.

Julie Hesmondhalgh är enastående i rollen som Trish, och premiäravsnittets inledande scener – där hon förkrossad, förvirrad och livrädd tas om hand av polis och medicinsk personal på ett sätt man kan hoppas gäller alla våldtäktsoffer – är inte bara skakande att se, utan utmanar dessutom på ett effektivt sätt våra fördomar om hur ett våldtäktsoffer ser ut.

Att våldtäkt inte handlar om sex, utan om våld, kvinnohat och maktutövande, blir oerhört tydligt här.

 

Överlag har den här säsongen av ”Broadchurch” mycket både viktigt och sorgligt att säga om porr, våldtäktskultur, sexuella övergrepp och den moderna manlighetens avarter.

Däremot lyckas Chibnall sämre med att väva in figurer och spår från de föregående säsongerna på ett sätt som känns speciellt smidigt, och framför allt de nu separerade makarna Latimer (Jodie Whittaker och Andrew Buchan) verkar intryckta med skohorn i Trish historia.

 

 

 

De två första säsongerna av ”Broadchurch” finns att se på Netflix.

 

Se det här också…
Gripande kriminaldrama i småstadsmiljö får du även i norska ”Frikänd”, vars andra säsong just nu rullar i SVT (och finns på SVT Play).

Visste du att…
… Chris Chibnall gjorde en amerikansk remake av den första ”Broadchurch”-säsongen för Fox? Den hette ”Gracepoint” och hade David Tennant i ena huvudrollen och ”Breaking bad”-stjänan Anna Gunn i den andra.

Just nu…
… är David Tennant aktuell med Disneys reboot av ”DuckTales” (”Ankliv”), där han gör rösten till Joakim von Anka.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Recension: Så bra är sista säsongen av ”Broadchurch” dök först upp på TV-koll.


Netflix ”Ozark”– ett slukande mörker svårt att slita ögonen från

$
0
0
"Ozark". Foto: Netflix.
”Ozark”. Foto: Netflix.

 

Rate

Ozark

 

Netflix

 

Säsong 1
Amerikansk dramaserie av Bill Dubuque, med bl a Jason Bateman, Laura Linney, Julia Garner, Sofia Hublitz och Skylar Gaertner.

 

Premiär den 21 juli

 

Gillar du dina dramaserier svarta som natten?
Varsågod och slå dig ner för att binga i dig ”Ozark”, där inte en ljusglimt tar sig in.

Det är ett tystlåtet, sofistikerat drama, som utspelar sig i en våldsam värld och har mängder av förtjänster. Som en dundercast, ett raffinerat berättande där varje detalj snart visar sig betyda någonting, en miljö som känns relativt orörd i tv-dramasammanhang och ett både narrativt och visuellt mörker som hotar, slukar och inte går att skaka av sig.

Jason Bateman producerar, har regisserat flertalet avsnitt, och är med sina sarkastiska kvaliteter perfekt i huvudrollen som Marty Byrde. En slipad finansiell planerare med välsmort munläder, som strax efter att ha fått reda på en obehaglig sanning om sin hustru Wendy (Laura Linney), får reda på någonting ännu värre. Hans extraknäck som pengatvättare åt en knarkboss har gått snett, och nu är det enda alternativ han har om han vill fortsätta andas, att ta med sin fru och sina barn och flytta från Chicago till en liten turistort vid Lake of the Ozarks på Ozarkplatån i Missouri.

 
Där är hans uppgift att tvätta en enorm summa pengar åt kartellen han är intrasslad i – men då stället är långt ifrån ett idylliskt semesterparadis, utan snarare en skum håla där de flesta har anledning att vara ljusskygga, leder en dålig situation hela tiden till en annan, ännu värre.

”Ozark” är i grund och botten ett familjedrama, i ordets rätta bemärkelse, och en verklig styrka är att framför allt fenomenala Laura Linney men även Sofia Hublitz och Skylar Gaertner, som spelar barnen Charlotte och Jonah, slipper agera bihang och verkligen har mustigt material att jobba med.

Och runt familjen finns flera figurer som är svåra att slita ögonen från. Som Ruth Langmore (Julia Garner) – en ung strateg med långa fingrar från en ökänd trailer park-släkt, som kommer att spela en viktig roll i Martys affärer. En halvgalen blodhund till FBI-agent (Jason Butler Harner). Och den allvarligt sjuke, ofta nakne man (Harris Yulin) som hyr ut sitt hus till familjen Byrde med villkoret att han själv får bo kvar tills han dör.

 
”Ozark” har på förhand utsetts till nya ”Breaking bad”. Och på sätt och vis håller serien faktiskt för den jämförelsen.
Den bryter visserligen ingen ny mark på det sätt som Vince Gilligans serie gjorde – men den är bra. Riktigt seriöst bra.

 

 

Se det här också:
En annan serie som blandar brottslighet med familjedrama på förnämligt sätt är ”Ray Donovan”. Finns på HBO Nordic (och den 1 augusti landar de tre första säsongerna på Viaplay).

Visste du att…
… Jason Bateman började sin skådespelarkarriär som föräldralös pojke i ”Lilla huset på prärien”?

Just nu…
… väntar vi på att få se Bateman i en femte säsong av kultiga sitcomen ”Arrested development”, som lär få premiär på Netflix 2018

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Netflix ”Ozark” – ett slukande mörker svårt att slita ögonen från dök först upp på TV-koll.

Recension: Matias Varela glänser i ”Narcos” trollbindande tredje säsong

$
0
0
Pedro Pascal som Javier Peña i säsong tre av "Narcos". Foto: Netflix.
Pedro Pascal som Javier Peña i säsong tre av ”Narcos”. Foto: Netflix.

 

 

Rate

Narcos

 

Netflix

 

Säsong 3
Av Chris Brancato, Carlo Bernard och Doug Miro, med bl a Pedro Pascal, Damian Alcazar, Francisco Denis, Alberto Ammann och Matias Varela.

 

Säsongspremiär den 1 september

 
I två säsonger av Netflix föredömliga drogkrigsdrama ”Narcos” var Wagner Moura briljant som den karismatiske knarkkungen av Medellín. Så hur klarar sig serien nu när Pablo Escobar är död?

Faktiskt helt fantastiskt, visar det sig.

Fokus är flyttat till Calikartellen, vars fyra gudfäder – bröderna Gilberto och Miguel Rodriguez Orejuela (Damian Alcazar och Francisco Denis), den öppet homosexuelle Helmer ”Pacho” Herrera (Alberto Ammann), som alltid är klädd i satinskjorta, och New York-baserade José ”Chepe” Santacruz Londoño (Pepe Rapazote) – drev sitt brottssyndikat som ett enormt effektivt, väloljat multimiljardföretag, och i mitten av 90-talet i princip hade nått totalt världsherravälde över kokainmarknaden. Med hjälp av slipade affärssinnen och logistiskt snille – men även mord, mutor, hot och övervakning i klass med KGB:s.

Pedro Pascal är tillbaka som DEA-agenten Javier Peña (som nu även är seriens berättare eftersom Boyd Holbrooks rollfigur Steve Murphy tyvärr helt har försvunnit ut ur historien), som efter en tid hemma i Texas återvänder till Colombia för att vara med och sätta stopp för en organisation som är långt mer sofistikerad än Escobars.

Historien som berättas är mer omfångsrik den här gången, och bland de många nya karaktärer som introduceras finns bland annat en hal pengatvättare och hans kokainberoende amerikanska fru, en uppblåst revisor, nya amerikanska DEA-agenter, och den psykopatiske sonen till en av kartellens ledare.

 

Matias Varela som Jorge Salcedo, och Francisco Denis som Miguel Rodriguez Orejuela.
Matias Varela som Jorge Salcedo, och Francisco Denis som Miguel Rodriguez Orejuela.

 

En av de större rollerna görs av svenske Matias Varela, som är suverän som den ofrivillige gangstern Jorge Salcedo. Calikartellens säkerhetsansvarige – som från början är en ganska vanlig familjeman som försöker ta sig ut ur kartellen, men får utföra allt smutsigare uppdrag och dras djupare och djupare ner i den moraliska avgrunden.

 

Escobar är borta – men ”Narcos” fortsätter att leverera varorna efter sitt väl beprövade, omedelbart beroendeframkallande recept.
Våld och vansinne i vackra miljöer – med snyggt inklippt arkivmaterial som påminner om att den här galenskapen är hämtad ur verkligheten.

Fullkomligt trollbindande.

 

 

 
Se det här också:
Matthew Heinemans utmärkta, Oscarnominerade dokumentär ”Cartel Land”, om knarkkriget i Mexiko, hittar du på Netflix.

Visste du att…
… Calikartellen sägs ha kontrollerat runt 90 procent av världens kokainmarknad när de var som störst?

Just nu…
… är Kerry Bishé – som spelar Calikartellens förste pengatvättares amerikanska hustru – även aktuell i den sista säsongen av ”Halt and catch fire” på C More.

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Recension: Matias Varela glänser i ”Narcos” trollbindande tredje säsong dök först upp på TV-koll.

Nya ”Hassel”– snyggt och stenhårt i betongen

$
0
0
Foto: Amir Chamdin/Viaplay.
Foto: Amir Chamdin/Viaplay.

 

 

Rate

Hassel

 

Viaplay

 

Del 1-4
Kriminalthriller av Henrik Jansson-Schweizer och Morgan Jensen, med bl a Ola Rapace, Shanti Roney, Aliette Opheim, Wilma Lidén, Nana Blondell och Ana Gil.

 

Premiär den 8 september

 

Viaplay har tagit Olov Svedelids klassiska snut Roland Hassel, och gett honom en rejäl skjuts in i 2017. Om du tyckte att han var hårdkokt förut, skulle du se honom nu.
Ola Rapace är så att säga inte din pappas Hassel, som han spelades av Lars-Erik Berenett.
Nu är Hassel muskler och testosteron, machismo och sexångor, i ett elakt Stockholm som är hårt mot de hårda.

Serien börjar med att Hassels fadersgestalt och mentor, Yngve Ruda (Tomas Laustiola) skjuts till döds i sin bil. Hassel bestämmer sig för att samla sina närmaste i den effektiva men ljusskygga polisgruppen Triton – Thomas Meyer (Shanti Roney), Johannes Frank (David Nzinga), Simon Palm (Thomas Holmin) och färskingen Eira Lindhe (Nana Blondell) – för att lite under radarn ta reda på vem det var som mördade Ruda och varför.
Samtidigt har förundersökningsledaren Fatima Nidal (Ana Gil) från särskilda utredningar, som inte är speciellt imponerad av Tritons tvivelaktiga metoder, ögonen på Hassel. Och hans redan stökiga förhållande med sin förortsfabulösa särbo Daniela Bergman (Aliette Opheim) sätts på hårt prov när han sugs allt djupare in i det snåriga fallet, som kanske inte alls har sin lösning på gatan, som det först verkar, utan betydligt högre upp i näringskedjan.

Kaxiga, stenhårda ”Hassel” har så mycket påträngande attityd att serien bitvis känns överspänd och typerna konstruerade – men samtidigt är den ett läckert avsteg från det typiska svenska polisdramat. Med internationella ambitioner som blir tydliga redan i introt, som andas hårda amerikanska 70-talssnutar, mycket häftiga miljöer från en lite annan del av Stockholm, och Amir Chamdins alldeles särdeles snygga regi, som harmoniserar perfekt med Nicke Anderssons skitigt urbana rock.

 

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Nya ”Hassel” – snyggt och stenhårt i betongen dök först upp på TV-koll.

”Memento”-inspirerat i baklängeskriminalaren ”Rellik”

$
0
0
"Rellik". Foto BBC.
”Rellik”. Foto BBC.

 

 

Rate

Rellik

 

HBO Nordic

 

Del 1
Kriminaldrama av Harry och Jack Williams, med bl a Richard Dormer, Jodi Balfour och Michael Shaeffer.

 
Nya avsnitt på måndagar

 

”Rellik” är ”Killer” baklänges. Bröderna Harry och Jack Williams (som skapade ”The missing”) har nämligen hämtat inspiration från filmer som Christopher Nolans ”Memento” och Gaspar Noés ”Irréversible”, och gjort ett kriminaldrama som är berättat baklänges.

Det börjar med att Steven Mills (Michael Shaeffer) – den misstänkte för en serie mord där offren fått syra i sina ansikten – skjuts av polisen. Men Gabriel Markham (”Game of thrones”-stjärnan Richard Dormer), som leder utredningen trots att han själv har fått sitt ansikte förstört av mördaren, misstänker att den verklige gärningsmannen fortfarande går fri.

Därifrån spolar handlingen bakåt bit för bit, så att vi ska få fler och fler detaljer, misstänkta och motiv klara för oss.

Det är ett fiffigt knep som får serien att stå ut i den allt tätare kriminaldjungeln, och bjuder på snygga visuella effekter där regn faller uppåt och blod rinner tillbaka in i sår. Men med tanke på hur mycket man som tittare får jobba för att hänga med, gäller det att upplösningen – som i det här fallet alltså egentligen är upptakten – levererar.

Annars handlar det bara om en gimmick i en serie vars färgskala och huvudingredienser är lånade från välbekant Nordic noir.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget ”Memento”-inspirerat i baklängeskriminalaren ”Rellik” dök först upp på TV-koll.

Då kommer ”Modus” tillbaka – allt du behöver veta om säsong två

$
0
0
"Modus", säsong två. Foto: Bersa/Pär Bäckstrand/C More.
”Modus”, säsong två. Foto: Bersa/Pär Bäckstrand/C More.

 

Save the date! Nu vet vi när ”Modus” kommer tillbaka med sin andra säsong, vilka som är med i den och vad den handlar om.

 

Börja med att boka in den 2 november i kalendern, för då är det premiär på C More för den andra säsongen av ”Modus”. Den finfina kriminalare baserad på Anne Holts böcker om kriminologen Inger Johanne Vik, vars första säsong visades i TV4 hösten 2015, med bland andra Melinda Kinnaman, Henrik Norlén och Krister Henriksson på rollistan.

 
I säsong två spelar Kinnaman och Norlén fortfarande huvudrollerna, men vi ser även de internationella stjärnorna Kim Cattrall (”Sex and the city”), Greg Wise (”The crown”), Billy Campbell (”The killing”, ”Cardinal”) och danska tungviktaren Paprika Steen, samt de mer lokala förmågorna Johan Rabaeus, Anja Lundqvist, Samuel Fröler, Nina Zanjani och Sigge Eklund.

– Det är helt fantastiskt att vi har lyckats få den här makalösa ensemblen! Det är mycket tack vare att den första säsongen blivit en sådan succé, både i Sverige och internationellt. Serien är på många sätt banbrytande och att den spelas in på svensk mark med en cast av den här kalibern gör oss otroligt stolta, säger Josefine Tengblad, dramachef för C More och TV4.

 

Så här lyder synopsis för handlingen i säsong två:

Vem kan man lita på? Spänning, kärlek, hämnd och dolda hemligheter som hotar att omkullkasta allt. När Modus andra säsong tar sin början är den amerikanska presidenten Helen Tyler (Kim Cattrall) på statsbesök i Stockholm när hon under mystiska omständigheter försvinner spårlöst. Mitt i det intensiva polisarbetet pågår en maktkamp mellan ett panikslaget USA och ett ansvarigt Sverige när hotet mot en av världens mest mäktigaste personer sätter hela världen i gungning. Inger Johanne (Melinda Kinnaman) och Ingvar (Henrik Norlén) dras in i jakten på sanningen men snart står det klart att det inte går att lita på någon.

Samtidigt befinner sig Inger Johanne och Ingvar själva i sitt gemensamma livs största förändring – de har flyttat ihop och väntar barn. Men, allt ställs på sin spets när Warren Schifford (Greg Wise), Inger Johannes tidigare mentor från FBI och presidentens närmaste man, dyker upp. Hans oväntade ankomst tvingar Inger Johanne att konfrontera smärtsamma hemligheter från sitt förflutna när Warren återigen nästlar sig in i hennes liv.  

Modus andra säsong är en berättelse om svek, hämnd och moraliska ställningstaganden. Om dolda hemligheter som, om de kommer upp till ytan, kan omkullkasta allt – och hur mycket var och en är villig att offra för att hålla dem gömda.

 

Paprika Steen, som senast sågs i ”Gisslantagningen” i Kanal 5, gör rollen som Alva Roos, poliskommissarie och chef för den svenska specialstyrka som leder utredningen kring presidentens försvinnande.

– Jag är alltid tacksam och glad när jag blir tillfrågad att arbeta i ett annat land än mitt eget. Jag har jobbat i Sverige förut och trivdes väldigt bra. Rollen som Alva Roos kändes spännande då jag gillade ”Modus” första säsong och gärna ville jobba med Melinda Kinnaman som jag verkligen beundrar, säger Steen.

 
Sigge Eklund, som här gör sin skådespelardebut, spelar den påstridiga nyhetsreportern Gustav.

 
– Jag tackade ja till rollen för att ”Modus” regisseras av Lisa Siwe som tidigare regisserat ”Bron” och ”I taket lyser stjärnorna”, jag tycker hon är enormt begåvad. Det kändes väldigt lyxigt att få chansen att göra sin skådespelardebut med en regissör i världsklass. De erfarna skådespelarna var generösa med tips vilket gjorde att jag kände mig trygg på inspelningen, säger Eklund.

 
Seriens konceptuerande regissör är alltså Lisa Siwe, som även var med och regisserade den första säsongen och vann en Guldbagge för ”I taket lyser stjärnorna”. För manus står återigen det välrenommerade danska teamet Mai Brostrøm och Peter Thorsboe, och serien produceras av Sandra Harms på Miso Film.

 
Modus säsong två har alltså streamingpremiär på C More den 2 november, och kommer längre fram även att sändas i TV4.

 

 

Följ TVKoll på Facebook för full koll på allt inom tv

Inlägget Då kommer ”Modus” tillbaka – allt du behöver veta om säsong två dök först upp på TV-koll.

Viewing all 55 articles
Browse latest View live